03 آذر 1398 - 16:49
انتشار گزارش آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا

اعتراف تلخ آمریکا پس از ارزیابی توان نظامی ایران

در ارزیابی DIA اذعان شده که زرادخانه موشک‌های ایران در منطقه خاورمیانه «بی نظیر» بوده و حتی بزرگ‌تر از اسرائیل ارزیابی شده است
کد خبر : 4484

پایگاه رهنما:

 آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا در گزارشی که روز سه‌شنبه منتشر کرد، با تاکید براینکه ایران در طول 40 سال گذشته مخالف حضور آمریکا در خاورمیانه بوده، به ارزیابی جنبه‌های مختلف قدرت نظامی ایران و نوع تهدید آن برای آمریکا پرداخته است. این گزارش پس از آخرین گزارش جامعه اطلاعاتی در فوریه 2019 منتشر می‌شود و دارای اهمیت چندگانه نظامی و امنیتی برای آمریکا در زمان کنونی است.

 

آژانس اطلاعات دفاعی

آژانس اطلاعات دفاعی (Defense Intelligence Agency) یکی از 17 نهاد جامعه اطلاعاتی آمریکاست که در سال 1961 توسط رابرت مک نامارا وزیر دفاع دولت جان اف کندی تاسیس شد.DIA  یکی از حساس‌ترین نهادهای جامعه اطلاعاتی با بودجه بالایی حدود 4 میلیارد دلار است. ماموریت کلی جامعه اطلاعاتی جمع آوری و تحلیل اطلاعات و تهدیدات و سپس تحویل اطلاعات و ضد اطلاعات به رهبران آمریکا برای اتخاذ تصمیمات مختلف امنیتی و سیاسی است. نهادهایی که این اطلاعات را دریافت می‌کنند عبارتند از رئيس جمهور، کنگره، سیاست گذاران و ارتش. اما ماموریت اختصاصی آژانس اطلاعات دفاعی در  بین این 17نهاد، تهیه  اطلاعات نظامی برای جنگجویان، سیاستگذاران دفاع و برنامه ریزان نظامی در وزارت دفاع و جامعه اطلاعاتی برای حمایت از برنامه‌ریزی و عملیات نظامی ایالات متحده است. همچنین این نهاد شناسایی سیستم های جنگ افزار فراهم می کند. نیروهای مختلف آژانس اطلاعات دفاعی در رشته‌های تاریخ نظامی و دکترین، اقتصاد، فیزیک، شیمی، تاریخ جهانی، علوم سیاسی، علوم زیستی و علوم کامپیوتری متبحر هستند.

 

گزارش آژانس اطلاعات دفاعی

پس از سرنگونی گلوبال هاوک در30 خرداد که پیشرفته‌ترین پهپاد جاسوسی عملیاتی ارتش آمریکا بود، تلاش‌های این کشور برای ارزیابی مجدد توان موشکی و دفاعی ایران افزایش یافته است. در گزارش اخیر آژانس اطلاعات دفاعی تاکید شده است که ایران استفاده از پهپادها برای رصد نیروهای آمریکایی و کشتی‌ها در خلیج فارس را افزایش داده و از آنها به عنوان سکویی برای حمله به اهدافش استفاده می‌کند. یکی از نگرانی‌های استراتژیست‌های آمریکایی توان سایبری ایران است. پس از تحریم‌های آمریکا و تلاش این کشور برای ایجاد کمپین حداکثری علیه ایران ، قدرت سایبری کشور و توانایی مرزبانی دیجیتال برای دفع تهدیدات سایبری افزایش یافت. در گزارشی که DIA منتشر نموده این نهاد مدعی شده است که ایران در حال ارتقای توانمندی‌های سایبری خود برای جمع آوری اطلاعات و همچنین انجام حملات سایبری علیه آمریکا و اهداف دیگر است. اما یکی از مهمترین بخشهای این گزراش ارزیابی توان موشکی ایران است.  

بر اساس این گزارش توسعه قدرت نظامی ایران در خدمت دو هدف مهم است: 1-اطمینان از بقای حکومت 2- تأمین موقعیت برتر ایران در منطقه. در ارزیابی DIA اذعان شده که زرادخانه موشك‌های ایران در منطقه خاورمیانه «بی نظیر»  بوده و حتی بزرگ‌تر از اسرائیل ارزیابی شده است. این در حالی است که اسرائیل متحد استراتژیک آمریکاست و آمریکا بیشترین کمکها و مشارکت را با اسرائیل جهت تقویت توان موشکی این کشور در دو بعد تهاجمی  و پدافندی را به صورت مستمر انجام میدهد.

با وجودی که جاسوسان نهادجامعه اطلاعاتی آمریکا از چند سال پیش تا کنون، تلاش زیادی برای خرابکاری برنامه موشکی ایران به روشهای پیچیده انجام داده اند، اما در گزارش اخیر بیان شده است که علیرغم چندین دهه تلاش ضد اشاعه و تحریم برای جلوگیری از پیشرفت نظامی ایران، برنامه موشکی ایران رو به پیشرفت بوده است به صورتی که ایران امروز می تواند با  موشک‌های بالستیک در شعاع عملیاتی 2 هزار کیلومتری، اسرائیل و عربستان سعودی را مورد حمله قرار دهد. این نهاد تاکید می‌کند ایران برای جبران نیروی هوایی مدرن ، توسعه برنامه موشک‌های بالستیک را به عنوان یک قابلیت «حمله بردبلند» برای ایجاد بازدارندگی در برابر دشمنان خود در منطقه به خصوص آمریکا، اسرائیل و عربستان در پیش گرفته است.

«رابرت اشلی» مدیر آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا در این زمینه گفت: «ایران بیش از هر زمان دیگری خود را در آستانه رسیدن به اهدافش می‌بیند، ایران در جریان وقایعی چون سقوط حکومت صدام در عراق، قیام داخلی در سوریه، ظهور و شکست داعش و درگیری در یمن با کارت‌های خود بازی کرده است». یکی از نگرانی‌های آمریکا پایان تحریم تسلیحاتی ایران در سال 2020 است. پس از خروج ترامپ از برجام، آمریکا با روشهای گوناگون سعی کرد تا ایران را وادار به خروج کامل از برجام کند. هدف آمریکا از این اقدام، ایجاد اجماع جهانی علیه ایران به خصوص اجماع 5 عضو شورای امینت است. اگرچه در زمان اوباما 5 عضو شورای امنیت در تحریم تسلیحاتی ایران با آمریکا همسو شدند اما پس از تصویب  قطعنامه 2231 در سال 2015 چنین اجماع مجددی بین اعضای شورای امنیت علیه ایران تقریبا غیر ممکن است. به خصوص پس از اینکه ترامپ روسیه و چین را در سند امنیت ملی در کنار ایران و کره شمالی جزو تهدیدات آمریکا به شمار آورده است، حتی اگر انگلیس و فرانسه در تمدید تحریم تسلیحاتی ایران با آمریکا همسو شوند، چین و روسیه در این مورد در شورای امنیت اجماع نمی کنند.

علاوه بر این با پایان تحریم  تسلیحاتی ایران، دو کشور مبدا  برای تامین بخشی از تسلیحات نظامی ایران روسیه و چین هستند که این مساله نگرانی آمریکا را دوچندان نموده است. مایک پمپئومرداد ماه  در توئیتی با اشاره به پایان تحریم تسلیحاتی ایران در 18 اکتبر2019/ 27مهر 99 نوشت: «ساعت در حال تیک تاک کردن استو زمان تحریم تسلیحاتی ایران به پایان خود نزدیک میشود».بخش مهمی از بدنه گزارش DIA  به این نگرانی آمریکا مربوط میشود. DIAدر این زمینه هشدار میدهد پس از برداشته شدن تحریم های تسلیحاتی ایران در سال2020، قدرت نظامی  ایران بیش از پیش افزایش خواهد .

طبق برآورد آژانس اطلاعات دفاعی، ایران  در حال حاضر مجهز به تانک‌های دهه ۷۰ شوروی سابق و ترکیبی از جنگنده‌های قدیمی است و اگر تحریم های تسلیحاتی برداشته شود ایران به سرعت این تسلیحات فرسوده را ارتقا میدهد. از سوی دیگر دکترین نظامی آمریکا مبتنی بر تسلط برآسمان دشمن است با این روش هزینه های درگیری تا حد زیادی کاهش میبابد و نبرد زمینی برتقویت نیروهای نیابتی متمرکز میشود. توان موشکی و راهبردهایی نظامی ایران یکی از موانع پیچیده در برابر دکترین نظامی آمریکاست. در گزارش DIA در این زمینه تاکید شده است؛ راهبرد متعارف ایران در درجه نخست بر بازدارندگی و توانایی پاسخ تلافی‌جویانه قرار دارد. اما در صورتی که بازدارندگی ناکام بماند، ایران قدرت خود را از طریق تحمیل هزینه‌ سنگین به  دشمن پیش میبرد و با استفاده از مجموعه کاملی از توانمندی‌ها که شامل جنگ غیرمتقارن نیز می‌شود، توان بازدارندگی خود را بازسازی میکند.

منبع: الوقت

ارسال نظرات